Dejiny pizze

 

Miesto zrodu: Neapol
Pizza má oveľa hlbšie historické korene, ako by sa mohlo zdať. Už prastarí neolitici si na kolenách vaľkali cesto a na rozpálených kameňoch z neho piekli voňavú placku, z ktorej o niekoľko tisíc rokov neskôr vznikla pizza. Teraz už ťažko niekto zistí, komu prvému napadlo posypať cesto korením, syrom a ďalšími pochutinami. Dôkazy o pečení ploských tenkých bochníkov z kysnutého cesta na horúcom kameni pochádzajú ešte z čias Etruskov. Ľudia v rôznych častiach sveta od nepamäti ochucovali cesto dostupnými koreninami a piekli z neho placky. Stredozemná foccacia, indické roti, grécka pita, pakistanský naan, nemecký flaamkuchen, palestínsky matzoh, turecké pide, ale aj staroslovenský posúch menom báleš - tento výpočet, ktorý zďaleka nie je kompletný, poukazuje na obľúbenosť jednoduchého a dostupného pokrmu zo sladkého, slaného či kyslého cesta u našich predkov. Mnoho Číňanov verí, že ich cibuľová placka je tým jediným a pravým predchodcom pizze, ktorú im „ukradli" Taliani. Kde sa však skutočne vzala pizza, tak ako ju poznáme dnes? Jej zrod bol priamym dôsledkom zámorských objavov. Keď Kolumbus v roku 1492 priplával na americký kontinent, nemohol tušiť, aké ďalekosiahle následky bude mať jeho objav - napríklad na zmenu stravovacích návykov Európanov. Okrem obľúbených zemiakov sa totiž spoza Atlantiku v roku 1520 po prvý raz „priplavili" aj pôvodom juhoamerické paradajky. Z obavy, že sú jedovaté, sa najprv pestovali iba ako okrasné rastliny, no netrvalo dlho a v európskom jedálnom lístku spôsobili malú gastronomickú revolúciu. V legendárnom Neapoli zvedaví a život milujúci Taliani prišli na to, že ide o zeleninu so skvelou chuťou a širokým využitím. V okamihu, keď jeden z nich prvýkrát natrel paradajkovou pastou povrch cestovej placky, zrodila sa pizza v súčasnej podobe. Mimochodom, prvý zdokumentovaný výskyt pojmu pizza sa v okolí Neapolu datuje už okolo roku 1000. V miestnom dialekte značí „tlačiť, ťahať" a vzťahuje sa na pohyby rúk pri vhadzovaní cesta do pece a jej vyberanie. Pizza sa považuje za pôvodný pokrm roľníkov z oblasti Campagna pri Neapole. Vráťme sa však späť k novodobej pizzi s vrstvou paradajkového pretlaku. Novinka sa šírila raketovou rýchlosťou, paradajky sa začali pestovať vo veľkom, takpovediac cez noc sa stali jedným zo základných stavebných kameňov neapolskej kuchyne. Pre pospolitý ľud v okolí Neapola bola pizza dobrodením: pripravovala sa z obyčajného cesta, lacných paradajok a dokázala rýchlo nasýtiť. Preto sa jej začalo hovoriť jedlo chudobných. Chýr o nej prilákal prvých zvedavcov z vyšších vrstiev a ich početné skupiny prúdili do Neapola, aby gastronomický „zázrak" ochutnali. Bez nich by pizza zrejme nikdy nedosiahla dnešnú slávu. Ich prostredníctvom sa totiž postupne rozšírila na územie celého Talianska a neskôr aj za jeho hranice.